Hoppa till innehåll

Gröna näringar för hållbara samhällen

Kategorier:

IM arbetar, tillsammans med två partnerorganisationer i Malawi, för att stärka ungdomars och kvinnors ekonomiska situation. Det gör vi genom att satsa på gröna näringar som kombinerar ekonomisk stabilitet med innovation och hållbar utveckling. Resultatet blir motståndskraftiga samhällen som kan stå emot de utmaningar som klimatkris, arbetslöshet och fattigdom bär med sig. Här är några exempel på våra verksamheter.

Tomflaskor av glas är en resurs som inte tas om hand i Malawi. Genom vår partner YASD* får ungdomar och kvinnor utbildning i att skära i och slipa glas. Tomflaskor blir därmed hållbara, återbrukade glas som både kan användas i hushållet och säljas på marknaden. 

Malawis skogar avverkas med rasande fart i jakten på ved och kol. En innovation som minskar beroendet av ved är Changu Mbaula – den snabba spisen – som vår partner CYO** har tagit fram. Den kräver mycket mindre bränsle än vanliga spisar och håller värmen längre. I ett projekt utbildas kvinnor till att bygga och använda de här nya spisarna. Förutom att få en mer miljövänlig spis slipper kvinnorna också gå långa, farliga vägar för att hitta stockar som bränsle. På bilden syns Felisitar Limited som använder spisen.

Med avskogning följer många problem. Utan träd binds mindre vatten i marken vilket får konsekvenser för jordbruket. Och utan träd kan inte tillräckligt med vatten tas upp i marken när cykloner drar in, vilket resulterar i katastrofala översvämningar och jordskred. För att motverka detta har CYO** projekt där de lär kvinnor att driva plantskolor. Tusentals skott vårdas tills de blir stora nog att planteras ut. Samtidigt kan kvinnorna driva upp skott till fruktträd som de sedan kan sälja. På bilden ser Filina Sankhani till sina plantor.

För att minska beroendet av kol lär YASD* ut tillverkning av miljövänliga briketter. Tillverkade av växtrester och avfall blir briketterna en renare energikälla för matlagning och uppvärmning. Deltagarna i kurserna får möjlighet både att förbättra sin egen energiförbrukning samtidigt som de kan sälja briketterna på marknaden och skapa sig en inkomst.

Tillverkning av organiska gödningsmedel är inte bara bra för ekonomi och miljö, det minskar också beroendet av dyra, kemikalierika gödningsmedel som importeras från Ryssland. Deltagarna i YASD*:s projekt lär sig en innovativ process där urin blandas med sågspån, växtrester, gödsel och aska och resulterar i ett gödningsmedel som inte bara förbättrar deltagarnas egna odlingar utan som också ger en viktig inkomst. På bilden visar Elizabeth Misomali hur processen går till.

I alla projekt ingår utbildning i bokföring och företagsekonomi. Många av de som deltar i våra partners utbildningar startar egna, småskaliga verksamheter och då är det av största vikt att hålla ordning på finanserna. Vid många av träffarna diskuteras även andra ämnen, såsom sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter (SRHR-frågor), könsbaserat våld och barnäktenskap.

Text och foto: Malin Kihlström

*Youth Association for Success and Development

**Concerned Youth Organization

Av: Malin Kihlström