När sanningen är farlig – RUDA utmanar makten i Guatemala

Vi möts inte på ett redaktionskontor. Det är för riskabelt. I stället ses vi i ett offentligt mötesrum i Guatemala City – en av många små skyddsåtgärder som RUDA:s journalister ständigt måste förhålla sig till. I ett land där journalistik kan vara livsfarligt, har RUDA valt en väg som både utmanar makten och ger röst åt dem som ofta tystas.
RUDA är ingen vanlig nyhetsredaktion. Det är ett feministiskt mediekollektiv i Guatemala som samlar in berättelser från över 100 kvinnliga gräsrotsjournalister – kvinnor från olika delar av landet, många från urfolksgrupper, som rapporterar om det som ofta saknas i den nationella nyhetsbevakningen: kvinnors kamp, motstånd, våld och läkande.
Allt material publiceras digitalt, och drivkraften är tydlig: att synliggöra. Kvinnors röster, hbtqi+-personers erfarenheter, barns rättigheter, sexuella övergrepp som aldrig fått rättsliga konsekvenser – det är RUDA:s vardag.
– Vi startade RUDA 2020, berättar journalisten Isela Espinoza. Då arbetade jag på mediahuset Prensa Comunitaria och vi såg att kvinnors erfarenheter inte fick tillräckligt utrymme. RUDA blev svaret – en egen plattform för feministisk journalistik inom Prensa Comunitaria.
Samtidigt som RUDA föddes inleddes också samarbetet med IM. Stödet har varit avgörande – inte minst sedan 2021, då läget för journalister i Guatemala förvärrades dramatiskt.
Ett land som tystar sanningen
Guatemalas åklagarmyndighet har, enligt flera internationella människorättsorganisationer, använt ett manipulerat rättssystem som verktyg för att förfölja journalister, domare och människorättsförsvarare. Straffrättsliga anklagelser, trakasserier, hot och våld användes för att tysta kritisk rapportering, särskilt mot dem som granskade korruption och kränkningar av mänskliga rättigheter. År 2021 registrerades 135 attacker mot journalister – inklusive ett mord. Många har tvingats i exil.
RUDA:s reportrar arbetar i det här landskapet. De berättar om hot, övervakning, hatkampanjer i sociala medier och domare som hämnas.
– Jag fotograferade en domare under en rättegång, berättar Ana Alfaro. Hon kom fram till mig efteråt och sa: ”Nu är det min tur att ta en bild av dig. Och jag kommer följa dig.” Sen publicerade hon min bild på X. Sådant som skulle kallas hot i andra länder är normaliserat här.
Ana Alfaro har arbetat som journalist i många år och bevakar rättsfall där kvinnliga jurister, som försvarat mänskliga rättigheter, själva blivit åtalade. En av dem satt fängslad i 81 dagar under 2023.

Maktens övergrepp mot barn och kvinnor
Jazmin López, en annan av RUDA:s reportrar, följer det rättsliga efterspelet till två av Guatemalas mest uppmärksammade fall:
– Dels följer jag fallet med 41 flickor som dog i en brand på ett statligt barnhem 2017. Flickorna hade låsts in som straff efter att de hade protesterat mot förhållandena på barnhemmet, bland annat sexuella övergrepp. När branden bröt ut kunde de inte ta sig ut, och många brändes ihjäl. Dels bevakar jag en pågående rättegång mot tre tidigare paramilitärer som anklagas för att ha våldtagit maya-kvinnor för 36 år sedan, berättar hon.
RUDA:s arbete belyser inte bara kvinnors rättigheter, utan också frågor om historisk rättvisa, urfolksrättigheter och barns rätt till skydd.
– Vi vill ge plats åt berättelser som ofta tystas ner, säger Angiros Ross Domingo, som ansvarar för RUDA:s grafiska material och skriver om frågor kopplade till historiskt minne.
Olika skyddsåtgärder
– Hoten finns hela tiden, säger redaktören Violeta Paiz. Därför arbetar vi strategiskt med skydd. Vi följer rättegångar via Facebooksändningar från andra medier, så vi slipper utsätta oss. Allt arbete sker digitalt och med flexibla scheman – viktigt inte minst för oss som har barn.
Varje år delar de ut stipendier till unga journalister som vill skriva om sexuell och reproduktiv hälsa. De stärker inte bara kompetens – de bygger allianser.
– Ruda är namnet på en medicinalväxt som används vid aborter, säger Isela Espinoza. Det symboliserar både motstånd och läkande.
På en plats där det är farligt att säga sanningen är varje publicerad artikel en form av uppror. Och i RUDA:s fall – också ett kollektivt löfte om att fortsätta granska makten.
På bilden överst: från vänster Violeta Paiz, Ana Alfaro, Angiros Ross Domingo, Isela Espinoza, Jazmin López. Foto: Malin Kihlström
Av: Malin Kihlström