Styrelse och Valberedning

Paula Friman | Ordförande
Paula Friman har erfarenhet av att driva ett mindre IT-företag och har tidigare varit otförande i IM:s Lokalförening i Stockholm. Hon har en pol.mag. i internationella relationer från Stockholms universitet och har även studerat ämnen som ras och vithet i Sverige samt dekolonial feminism. Paula Friman är särskilt engagerad i frågor som rör demokratisk ekonomi, dekolonial feminism och antirasism. Hon vill bidra till att utveckla organisationens arbete med fokus på samverkan mellan lokal och nationell nivå, och ser inkludering av nya perspektiv som avgörande för att nå gemensamma mål med ett dekolonialt och antirasistiskt förhållningssätt.
styrelsen@imsweden.org
Nina Åxman | Ledamot
Nina är Vice President Global Operations på Sandvik Rock Tools med ansvar för företagets globala försörjningskedja och produktion. Hon är civilingenjör i Industriell ekonomi och har sedan examen på Lunds Tekniska högskola haft en internationell ledarskapskarriär inom tekniktunga globala bolag. 2020 utsågs hon till Framtidens Kvinnliga Ledare av Ledarna/WES. Nu ser Nina fram emot att få använda sina kompetenser, erfarenheter och sitt nätverk från näringslivet till att stärka och utveckla IM. Hon brinner för att skapa ett välkomnande och inkluderande klimat i Sverige samt att stärka flickors och kvinnors rättigheter och ställning världen över.

Helene von Wachenfelt | Ledamot
Helene har en fil.mag. i Ledarskap och offentlig organisation och arbetar som internationell koordinator vid Lunds universitet. Hon har under hela sitt yrkesliv arbetat med internationella frågor, ofta kopplat till folkbildning och ideellt engagemang. Helene har kontinuerligt varit aktiv inom IM sedan tidigt 90-tal. Under elva år var hon anställd på IM i olika funktioner, bland annat som volontärsamordnare, projektledare och enhetschef. Hon vill bidra i styrelsen med sin erfarenhet av ideellt engagemang och internationellt samarbete samt sitt intresse för strategi och organisation.

Monica Deger | Ledamot
Med en kandidatexamen i kinesiska och magisterexamen i företagsekonomi har Monica valt att arbeta som civilekonom med fokus på breddad finansiering och ledarskapsfrågor inom civilsamhället under nästan hela yrkeslivet. Förutom att ha arbetat på IM under många år har Monica haft förtroendeuppdrag och engagemang i styrelsearbete inom andra organisationer som arbetar globalt utvecklingsarbete. Senaste åren har Monica arbetat inom folkbildning och utbildningssektorn. Idag arbetar Monica som regionchef för Medborgarskolan Syd som är ett av Sveriges största studieförbund och är VD för Tillskärarakademin Malmö, som är ett utbildningsföretag som bedriver olika YH-utbildningar. Ett speciellt intresse är sektorsövergripande samverkan för att utveckla finansieringsmodeller och angripa gemensamma samhällsutmaningar. Monica brinner för utbildning och folkbildningsfrågor, där utbildning och folkbildning spelar en avgörande roll i att försvara och bevara demokratin i Sverige. Monica ser fram emot att bidra till IM:s styrelse och fortsätta att vara en stark röst för utbildning, demokrati och hållbar utveckling, både nationellt och internationellt.

Rebecka Lettevall | Ledamot
Rebecka är idéhistoriker och arbetar som vicerektor för globalt engagemang och mänskliga rättigheter på Malmö universitet. Hon har som forskare, lärare och privat fördjupat sig kring frågeställningar om fred och världsmedborgarskap och ofta genom internationella samarbeten. Hennes erfarenhet av ledarskap är omfattande. I styrelsearbetet vill hon bidra med strategisk erfarenhet, exempelvis kring fler sätt där Humanium Metal kan bidra till en fredligare och mer rättvis värld. Hennes arbetsplats är det första universitet i världen som har en doktorsring och rektorskedja tillverkade i Humanium Metal i stället för det traditionella guldet. Det borde kunna väcka mer inspiration kring fredsmetallen.

Stefan Gustafsson | Ledamot
Stefan är civilekonom i grunden och har jobbat som företagare under sin yrkeskarriär. Stefan var medgrundare till e-handelsföretaget Outnorth, där han också varit VD en period samt arbetat med hållbarhetsfrågor. Sedan ett par år är Stefan engagerad som volontär inom IMs läxhjälp i Göteborg. Stefan har lång erfarenhet av ledarskap, internationell handel och bolagsledning. Han är bekymrad över den ökade polarisering som finns i många samhällen samt alla hot som finns mot demokratin. Stefan vill gärna bidra till IMs fortsatta utveckling, förhoppningsvis med några nya perspektiv

Jenny Anderberg | Ledamot
Jenny är utbildad kulturvetare med en masterexamen i kommunikationsvetenskap. Hon arbetar idag som rektor för Furuboda folkhögskola och är även verksamhetschef för hela föreningen Furuboda. Yrkeslivet har i huvudsak ägnats åt arbete inom idéburna organisationer med fokus på folkbildning, internationellt samarbete och ideellt engagemang. Under 14 år arbetade hen på IM i olika roller inom volontärsamordning, insamling och kommunikation. Därefter har hen haft flera ledande positioner, bland annat som Sverigechef för Svenska Afghanistankommittén, koordinator i Namibia för Afrikagrupperna och verksamhetschef för Hassela Hjälplinje. Hon var också med och byggde upp Ensamkommandes förbund. Med erfarenhet från flera styrelser och valberedningar vill hon nu bidra till IM:s styrelsearbete med sitt engagemang, sin kunskap och sin strategiska kompetens.

Aida Jobarteh | Ledamot
Aida bor i Sollentuna och är mamma till två barn. Hon disputerar i etnologi i maj 2025 med en avhandling om migration från Gambia, där hon undersöker de socio-politiska drivkrafterna bakom migration samt migranters erfarenheter av utsatthet, papperslöshet och exploatering på arbetsmarknaden i Italien. Hon har bred erfarenhet av kvalitativa och deltagarbaserade metoder, såsom intervjuer, fotoberättelser, videodagböcker och vardagsdokumentation. Som etnolog har Aida särskilt intresserat sig för sociala relationer och hur identitetskategorier som genus, klass och ras samverkar. Under sin doktorandtid har hon undervisat i mångfald och inkludering med fokus på ojämlikhet, intersektionalitet och hur samhällsarenor som arbetsplatser, skolor och civilsamhällesorganisationer kan bli mer inkluderande. Aida är också grundare av NGO:n Sofanyanma Kunda i Gambia, där hon arbetat med socialt entreprenörskap, kulturprojekt och kvinnors och ungas rättigheter. Hennes arbete har syftat till att stärka lokal kapacitet genom projekt för kreativitet, utbildning och ekonomisk egenmakt.

Bahman Pourjanaki | Suppleant
Bahman Pourjanaki har under de senaste tio åren arbetat med lokal områdesutveckling, demokrati, föreningsutveckling, kultur och folkbildning. Han har mångårig erfarenhet av arbete i områden med socioekonomiska utmaningar med fokus på social hållbarhet genom inkludering och rättvis fördelning av makt och resurser. Bahman har även arbetat som verksamhetsledare inom folkbildningen. Han har studerat Globala Studier. Bahman lägger stor vikt vid långsiktighet, ihärdighet och förtroendeingivande samarbeten i de uppgifter som han tar sig an.

Mohammad Zare | Suppleant
Mohammad Zare, bor i Umeå och studerar sin sista termin vid statsvetenskapliga institutionen på Umeå universitet. Han har engagerat sig i flera civilsamhällesorganisationer, bland annat Ung i Sverige, Right by Me och Sverige berättar. För närvarande är Mohammad ordförande för den lokala kulturföreningen Ariana och deltar i projektet Första steget, som riktar sig till unga nyanlända. Projektet syftar till att stärka deras position på arbetsmarknaden genom kompetenshöjande workshops och sociala aktiviteter. Mohammad brinner för ekonomisk jämlikhet och rättvisefrågor. Han ser IM som en seriös aktör med stor potential inom dessa områden och vill bidra med sitt engagemang och ett ungt perspektiv i organisationens arbete.

Najat Almerdi | Suppleant
Najat Almerdi är suppleant i IM:s styrelse och arbetar som koordinator på organisationen Hej Främling i Västra Götaland. Där fokuserar hon på att främja psykisk hälsa och motverka ofrivillig ensamhet genom inkluderande fysiska aktiviteter för alla åldrar. Med en bakgrund som integrationspedagog och barnrättsstrateg är Najat särskilt engagerad i att stärka ungas röster i samhällsfrågor – både genom sitt arbete och sitt ideella engagemang, bland annat i RFSU Göteborg och Support Group Network. Inom IM Göteborg är hon aktiv i verksamheten Schyssta Kompisar, som verkar för gemenskap och inkludering bland unga. I IM:s styrelse vill Najat bidra till att unga får större utrymme att lyfta sina frågor och ser det som centralt att göra civilsamhället mer attraktivt och tillgängligt för nya generationer. Hennes mål är att inspirera fler ungdomar att engagera sig för en rättvis, hälsosam och hållbar framtid.
