Tillsammans mot vapenvåldet
Barn och unga skjuter ihjäl varandra. Sorgen sprider sig. Människor misstänkliggörs och hela områden skuldbeläggs. Med #SverigeHarEttSår ger vi plats åt röster som annars inte hörs. Låt oss tillsammans visa makthavare att de som drabbats av vapenvåldet är en del av lösningen – inte bara en del av problemet. Vi kan inte läka utan att lyssna.
Se filmerna och lyssna till de drabbades berättelser:
#SverigeHarEttSår
Känner du såret? Hur kan vi tillåta ett samhälle där sådant händer? Vapenvåldet är fortsatt en brännande fråga och vi vill föra den upp på agendan igen och denna gången på de drabbades villkor. Vi måste göra något. Och vi måste börja med att lyssna på de som drabbas hårdast av vapenvåldet. Vi kan inte läka utan att lyssna.
Se videon Sverige har ett sårFamiljen Sinisalos
I januari 2016 skjuter någon bröderna Sinisalo utanför deras port i Akalla. Robin, 15, dör på plats. Alejandro, 21, överlever flera skott men blir allvarligt skadad. Lillasyster Diana, 13, är den som hittar bröderna efter skottlossningen. Mamma Carolina är i USA på bröllopsresa när hon får samtalet ingen förälder vill få. Sex år senare är ingen gärningsman gripen.
Lyssna på familjen SinisalosShiraz
Shiraz är i tolvårsåldern när han blir stämplad av polis och samhälle som grovt kriminell. För att leva upp till allas förväntningar blir våld och kriminalitet hans vardag. Tills den psykiska stressen och familjens oro blir för stor. 18 år gammal tar han ett beslut; lämna tidigare vänner och livsstil bakom sig och börja ett nytt liv.
Lyssna på ShirazVad vi tror borde ändras i dialogen om vapenvåld:
- Genomför en ny vapenamnesti för att minska antalet illegala vapen i samhället
- Öka resurser till forskningsbaserad kunskap om vapenvåld i Sverige
- Beslutsfattare och myndigheter måste prioritera att ta fram en strategi som främjar barn, unga och vuxna i politiskt försummade områden. Fokus måste vara på att bryta utanförskapet.
- Insatser för drabbade områden måste ha människan i fokus, vara behovsbaserade och syfta till att minska utanförskapet.
- Sluta omedelbart med rasistisk stigmatisering i diskussioner om hela områden och kommuner
- Låt människor från politiskt försummade områden få bli rådgivare till myndigheter och beslutsfattare i frågor som rör utanförskap. Inrätta en haverikommission som samordnar myndigheternas insatser tillsammans med de människor som drabbas
- Politiker och myndigheter måste ta ansvar för sin retorik och förstå att de representerar alla människor i Sverige.
- Mediehus och nyhetskanaler måste ta ansvar för att inte stigmatisera människor baserat på deras bakgrund, bostadsort, religion eller annat när de förmedlar nyheter kring vapenvåld.
Ska vi få stopp på det dödliga vapenvåldet långsiktigt behövs det mer medmänsklighet och mindre ”hårdare tag”. Låt oss tillsammans visa makthavare att de som drabbats av vapenvåldet är en del av lösningen – inte bara en del av problemet. Vi kan inte läka utan att lyssna.
Engagera dig
Humanium Metal är en del av den ideella och partipolitiskt obundna medlemsorganisationen IM – Individuell Människohjälp. Vi smälter ner beslagtagna illegala vapen till en ny råvara och säljer metallen till företag och konstnärer som förvandlar den tidigare dödliga metallen till produkter såsom klockor, smycken och konst. Produkterna säljs till konsumenter och intäkterna går tillbaka till samhällen som är hårt drabbade av vapenvåld.
Syftet med projektet är att minska vapenvåldet i världen och bygga en global rörelse mot det samhällsförstörande vapenvåldet – och nu är det dags att också agera i Sverige.
Med #SverigeHarEttSår ger vi plats åt röster som annars inte hörs. Vi vill ha en mer konstruktiv debatt om hur vi stoppar vapenvåldet. Vi enas bakom ett budskap – Sverige har ett sår – och ställer krav på makthavare att göra något.
Vill du vara med i vår rörelse? Vill du vara med i en medmänsklig organisation som arbetar mot orättvisor och för jämlikhet? Välkommen som medlem i IM!