Hoppa till innehåll

IM lämnar Jordanien men fortsätter arbetet i Mellanöstern med fokus på kvinnor i Gaza

Kategorier:

IM avslutar vid årsskiftet sin verksamhet i Jordanien efter decennier av framgångsrika insatser, men förblir starkt engagerade i Palestina. I Gaza fortsätter vi vårt arbete med att stötta kvinnor som lever i krigets kaos, med fokus på att motverka både fysiskt och ekonomiskt våld. Med årets julkampanj vill IM ge dessa kvinnor möjlighet att återfå sin självständighet och bygga en bättre framtid för sig själva och sina familjer.

Under det senaste året har förändringar i Sveriges biståndspolitik tvingat många organisationer att ompröva sin verksamhet. För IM, som i över 80 år har kämpat för mänskliga rättigheter och fattigdomsbekämpning, har detta inneburit stora omstruktureringar. Från och med 2025 kommer vi att minska vår närvaro i flera länder, däribland Jordanien. Samtidigt fortsätter vi att finnas kvar i Mellanöstern – med ett förnyat fokus på att stötta kvinnor som lever mitt i krigets fasor, särskilt i Gaza.

En lång historia i Jordanien – men tiden är mogen att gå vidare

I Jordanien har vi haft en stark närvaro i flera decennier. En av de mest inflytelserika insatserna är arbetet för personer med funktionsnedsättningar. Genom initiativet i Sweileh, som började som en svensk modell för rehabilitering, har IM påverkat hela det jordanska samhället och hjälpt till att förändra synen på barn med intellektuella funktionsnedsättningar.

Men nu, när biståndsmedlen minskar och IM tvingas anpassa sig till nya ekonomiska realiteter, är tiden kommen att lämna Jordanien. 

 – Vi har uppnått otroligt mycket under åren, men vi ser att vår insats nu kan göra större skillnad på andra håll, säger Martin Nihlgård, generalsekreterare för IM. 

Verksamheten som en gång började i Sweileh har numera integrerats i det jordanska utbildningssystemet och fortsätter på egen hand. Barn med funktionsnedsättningar får idag bättre stöd än tidigare – ett arv som IM är stolta över att ha bidragit till.

Palestina: Fortsatt fokus på kvinnor och hållbara insatser

Medan IM lämnar Jordanien, kvarstår ett starkt engagemang i Palestina, där vi har arbetat i över 25 år. Tillsammans med lokala samarbetspartners som AISHA och Ajyal arbetar vi för att förbättra situationen för kvinnor som lever mitt i det pågående kriget, genom både akuta och långsiktiga insatser. Förutom att dela ut förnödenheter som mat, vatten, mediciner och hygienartiklar arbetar vi med att stärka kvinnors rättigheter och ge dem de verktyg de behöver för att skapa en hållbar framtid för sig själva och sina barn. Program som fokuserar på psykisk hälsa, juridiskt stöd och yrkesutbildningar ger kvinnorna möjligheten att ta kontroll över sina liv och bryta den cykel av våld och fattigdom de ofta hamnar i.

Ekonomiskt våld – ett osynligt hot

Förutom det fysiska våldet är kvinnor i Gaza ofta utsatta för ekonomiskt våld – en form av kontroll där de förhindras att tjäna egna pengar eller delta i den formella ekonomin. Genom att ge kvinnor möjlighet att delta i utbildningar och starta egna företag, hjälper IM till att bryta detta mönster. 

– Vi arbetar med att återge kvinnor deras självständighet, så att de kan skapa en bättre framtid för sig själva och sina familjer, förklarar Martin Nihlgård.

Denna insats blir extra viktig i tider som dessa, där kriget ständigt närvarar och möjligheterna för ekonomisk försörjning är få. IM:s julkampanj i år kommer därför att fokusera på att samla in pengar till dessa kvinnor, som behöver all hjälp de kan få för att överleva och skapa en dräglig tillvaro mitt i en av världens mest utsatta konfliktsituationer.

Vill du bidra?

Just nu finns IM på plats i Gaza och arbetar tillsammans med lokala partnerorganisationer för att stötta kvinnor och familjer som drabbats av krigets fasor. Vi jobbar med både akut och långsiktigt stöd för att ge kvinnor de bästa förutsättningarna att klara vardagen och bygga upp sina liv igen.

Här kan du ge en gåva.

————————————————–

Bilden ovan: Amal Mohammed Al-Yaziji deltar i ett IM-finansierat projekt där kvinnor får stöd att starta småskaliga verksamheter genom att baka och sälja bröd. Foto: Abdallah Sharsharah

Av: Malin Kihlström