Hoppa till innehåll

Spring för din hälsa – och för en bättre värld

Kategorier:

I förra Lundaloppet inleddes ett samarbete med IM. Inför nästa lopp hoppas arrangörerna få ännu fler att springa för sin hälsas skull, men även för en medmänskligare och bättre värld. Bland årets nyheter finns ytterligare en distans som valmöjlighet.

– Vi har som målsättning 2024 att passera 2019-års toppnotering på 7 800 deltagare, det finns definitivt plats för fler, säger Richard Huldén, IFK Lunds sportchef.

Han och kollegan Fredrik Montgomery har sitt kontor precis vid Centrala idrottsplatsen i Lund. Det är här, bara några meter från kontoret, som löparna i Lundaloppet ska springa över mållinjen den 4 maj 2024. Vid målgången möts löparna av jubel och applåder, det finns mat och dryck, vimplar och musik. De gamla träläktarna längs med mållinjen brukar vara fullsatta.

En fest för alla

För arrangörerna är det viktigt att ge löparna en härlig och peppande upplevelse, men också att ge en positiv boost åt omgivningen.

– Det är en riktig folkfest och det ska märkas i hela stan när det är Lundalopp. Därför satsar vi på överraskningar och härliga inslag längs med vägen. Det blir studentorkestrar, gospelkör, säckpipeblåsare, sambaorkester, med mera. Det ska kännas att det händer saker och det ska vara kul att springa, säger Richard Huldén som är IFK Lunds sportchef.

Fredrik Montgomery arbetar med att utveckla Lundaloppet och att hitta nya vägar till samarbeten och kringaktiviteter. För Lundaloppet är egentligen inte bara ett lopp utan rymmer både lilla Lundaloppet och sträckorna 5 och 10 kilometer. Dessutom arrangeras två uppladdningslopp under våren där löparna under en tidsperiod på några dagar själva kan bestämma när de ska springa.

– Nu planerar vi även för en ny sträcka som blir ett steg mellan lilla Lundaloppet och 5 kilometer. Med det tänker vi att vi kan attrahera ungdomar och även ovana löpare, förklarar Fredrik.

Folkhälsan i centrum

Tanken är nämligen att Lundaloppet ska rymma alla som på något sätt vill röra på sig: allt ifrån elitlöpare och motionärer på olika nivåer och till dem som är precis har börjat träna.

– Man får ta sig fram exakt hur man vill. Vi vill främja folkhälsa och att fler ska känna glädjen i att göra något bra för sin hälsa. Vi vill bjuda deltagarna på upplevelsen att göra en gruppstart, pulsen och vyerna på banan och den fantastiska känslan att gå i mål, säger Richard.

Lundaloppet har anor tillbaka till 1980-talet. Sträckningarna har varit lite olika, och kan ändra sig år från år, beroende på hur det ser ut med vägarbeten och andra byggen i stan. Ambitionen är att visa Lunds landmärken och vackraste stråk: Universitetsbyggnaden, Domkyrkan, Grand Hotel och Stadsparken är några av de platser som löparna passerar i Lundaloppet 2024.

Vill bidra till IM:s arbete

Lundaanknytningen är viktig och här kommer samarbetet med IM in. Arrangemanget har flera lokala partners och sponsorer, men IM är den enda välgörenhetsorganisationen som loppet samarbetar med.

– Genom samarbetet vill vi vara med och bidra till det viktiga arbete som IM gör. IM är en organisation som har stark Lundaförankring och värderingar vi som arrangörer också vill stå för. Så vill du göra något gott för din egen hälsa och samtidigt bidra till en medmänskligare värld, då ska du köpa en IM-startplats, säger Fredrik.

– För oss är det viktigt att vara relevanta för vår omgivning och IM:s arbete rimmar väl med vår övertygelse om att försöka göra gott för sina medmänniskor, fyller Richard i.

Text: Cecilia Lindberg

———

FAKTA: LUNDALOPPET

När: 4 maj 2024

Var: Start vid Svanevägen i Lund, mål på Centrala idrottsplatsen

Banor: Välj mellan 2,5 , 5 eller 10 kilometer samt lilla Lundaloppet för barn. Dessutom finns två uppladdningslopp under våren.

Hur: Gå in på lundaloppet.se och välj ”välgörenhetspaketet” för att köpa en IM-startplats och välja sträcka. Här finns också information om hur du köper IM-startplatser som julklapp och företagsplatser.

Övrigt: IFK Lund är arrangörer av loppet. Deras överskott går till klubbens barn- och ungdomsverksamhet.

Av: Malin Kihlström