Liksom många av länderna i södra Afrika är Zambia hårt drabbat av hiv och aids, och det är mycket vanligt att flickor blir bortgifta i tidig ålder, ibland så unga som tio till tolv år.

Zambia är ett relativt nytt land för IM, vi inledde samarbeten med partnerorganisationer där 2016. Genom att arbeta i de tre angränsande länderna Malawi, Zambia och Zimbabwe blir vårt arbete i regionen mer effektivt. Problemen liknar varandra och regional påverkan stärker både oss och våra partners.

I Zambia finns långtgående lagstiftning mot barnäktenskap, men mycket arbete återstår innan det som lagen säger blir verklighet för Zambias flickor.

Genom att påverka på alla nivåer i det zambiska samhället vill IM och IMs partnerorganisationer stärka flickor och kvinnors rättigheter. Det handlar inte bara om rätten till sin kropp – att slippa gifta sig ung, och föda barn medan man själv är barn, utan också om rätten till utbildning och försörjning.

Fakta Zambia
Huvudstad: Lusaka
Antal invånare: Cirka 17 miljoner
Human Development Index: 144
Källor: Wikipedia, UNDP
Våra partners i Zambia hittar du här.

Kontaktperson
Dalitso Kubalasa
Regionchef södra Afrika
Foto: Samuel Chibaya

Bröllop löser inget

I Luapula, en av Zambias fattigaste provinser, är barnäktenskap vanliga. Mervis hoppade av skolan, gifte sig och fick barn som ung flicka.
– Jag trodde att äktenskapet var en väg ut ur fattigdomen. Men jag hade fel, säger hon.
Äktenskapet tog slut efter ett år och Mervis stod ensam med ett barn och utan utbildning. Nu är hon, tack vare IMs samarbetspartner NGOCC, äntligen tillbaka till skolan!

Stöd IMs arbete